Chocoladefabriek De Beemster

Lees hier hoe "De Beemster" groeide van een schuur aan de Zuiderweg tot een gerenommeerde verwerker van heerlijke chocoladeproducten.

1964

De eerste jaren van Chocoladefabriek "De Beemster"

Het begon allemaal bij Piet Klijnsma (1928-1994) hij had al een aantal jaren ervaring binnen productiebedrijven zoals De Truffelmaatschappij en Jaka, bij de laatstgenoemde is hij zelfs bedrijfsleider geweest. Op 23 mei 1964 startte Piet officieel met zijn eigen bedrijf, hij noemde dit Chocoladefabriek "De Beemster". Dit deed hij samen met zijn vrouw Tien Klijnsma (1932-2015), die bekend stond voor haar vriendelijk- en bevlogenheid. Hoewel het product-technische deel Piet redelijk gegoten lag had hij nauwelijks ervaring in de handel, de eerste jaren van het bedrijf waren daardoor best lastig. Toen in 1968 Tiny Rijninks toetrad om de administratieve zaken op orde te krijgen begon de bal te rollen. Door de goede samenwerking tussen Piet, Tien, mevrouw Rijninks en het personeel gingen de zaken vanaf de jaren '70 beter. Piet en Tien kregen 4 kinderen, Marian, Sita, Jos en Edith Klijnsma. Jos & Edith zijn nog steeds werkzaak binnen De Beemster.

1978

De brug

Het huis waar de productie plaats vond stond langs een smalle vaart. Een bruggetje verbond de hoofdweg met het huis en de fabriek. Leveranciers losten hun lading dan ook aan de straat, vervolgens bracht Klijnsma met de vorkheftruck de goederen naar de fabriek. Een chauffeur van transportbedrijf Prins was echter niet op de hoogte van deze werkwijze. Hij belde aan bij de familie Klijnsma met de mededeling dat hij pinda's kwam brengen en een probleem had. Jos Klijnsma liep met hem mee en zag dat de brug volledig vernield was. De reparatie duurde 3 maanden, tot die tijd mocht De Beemster de brug van de buurman gebruiken.

1994

Een nieuw pand, een nieuw tijdperk

Door het succes van de gedrageerde producten bleek de productiecapaciteit van De Beemster niet voldoende. De fabriek kreeg in de jaren '80 zulke grote orders te verwerken, dat de productiecapaciteit en de opslag ontoereikend werden. Piet Klijnsma twijfelde om een tweede productie-unit te bouwen aan de Zuiderweg, maar dit werd door de gemeente geweigerd. De gemeente had liever dat De Beemster geheel vertrok van de Zuiderweg zodat de omgeving een agrarisch karakter behoudt. De gemeente wees De Beemster toen een stuk grond toe op het industriegebied in Middenbeemster, de eerste fase van de bouw begon in 1991, uit eindelijk werd in 1994 de tweede fase opgeleverd. Helaas heeft Piet Klijnsma de nieuwe fabriek niet in zijn volledigheid kunnen zien, hij overleed eerder dat jaar.

2014

Terugblik op 50 jaar chocolade

Het 50 jarig jubileum van De Beemster is een unieke mijlpaal, een terugblik op een halve eeuw waarin het bedrijf veel heeft meegemaakt. Een bedrijf dat begon in de achtertuin groeide uit tot een verwerker van chocolade die internationaal met veel klanten handelt. In 2004 telde het personeelsbestand zo'n 11 medewerkers, 10 jaar later in 2014 is dit aantal opgelopen tot 20 mannen en vrouwen sterk. Voor de opslag van grondstoffen en eindproducten heeft De Beemster een magazijn laten bouwen aan de overzijde van de productielocatie. Ook heeft het bedrijf voormalig Drukkerij Hoogkarspel overgenomen dat schuin tegenover De Beemster zit, daar is een nieuwe lijn geplaatst waar kleinverpakkingen worden gemaakt. Maar nog steeds heeft De Beemster de passie en innovatie niet verloren, duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol en daar gaat het bedrijf zeker in mee. Steeds strengere eisen vanuit de wet en IFS houden het ondernemerschap uitdagend, daardoor zal De Beemster zich continue blijven ontwikkelen.

2024

60 jaar sterk

Tien jaar later vierde De Beemster het 60 jarige jubileum met een geslaagd uitstapje naar Rotterdam. In de afgelopen jaren is er ook veel gebeurd dat niet alleen een impact had op het bedrijf, maar ons allemaal. De Corona-pandemie is iets wat bij vele een permanente herinnering zal blijven, ook toen een deel van ons personeel door Covid-19 werd getroffen hebben we er toch samen voor kunnen zorgen dat er genoeg werd geproduceerd om aan de vraag te voldoen. In positief licht maakte De Beemster grote stappen op het gebied van duurzaamheid, dit jaar zijn onze ruime daken voorzien van maar liefst 426 zonnepanelen. Met de opbrengst van onze panelen voorzien wij niet alleen onze eigen fabriek en kantoor van stroom maar ook een deel van de omliggende kleine kantoorpanden. Zo draagt De Beemster haar steentje bij aan een beter en duurzamer product.